Tag: ochrana osobních údajů

Digitální agenda 26-04-2019

GDPR hrozilo astronomickými pokutami. Zatím nebyla udělena ani jedna

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zatím neudělil žádnou sankci ani nezahájil správní řízení v souvislosti s evropským nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR). ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Tomáš Paták.
Digitální agenda 10-04-2019

Prezident Zeman podepsal nová pravidla ochrany osobních dat navazující na GDPR

Nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Stvrdil také soubor čtyř desítek navazujících novel. O prezidentových podpisech předloh ČTK informoval Hrad.
Doprava 27-02-2019

EU na cestě k silnicím bez nehod: Klíčem jsou chytré technologie

Nové modely vozidel v EU budou mít předepsány bezpečnostní prvky, které mají snížit počet úmrtí a těžkých zranění na silnicích. Automobilky mají k novinkám své výhrady, europoslanci jim chtějí dát při zavádění nových opatření „volnější ruce“.

Většina zemí je na GDPR připravena. Nejvíc práce měli v Irsku, kde sídlí internetoví giganti

Většina unijních zemí pravděpodobně stihne přijmout národní legislativu upřesňující GDPR včas. Česká republika mezi nimi ale není. Nejdůslednější v přípravě na nové nařízení byli Irové, kteří se musí vypořádat s tím, že na jejich území sídlí ty největší internetové společnosti.

GDPR: Obavy z obrovských pokut jsou nesmysl, budeme pokutovat pořád stejně, říká český úřad

GDPR umožňuje ukládat vysoké pokuty. Úřad na ochranu osobních údajů ale připomíná, že i teď může ukládat pokuty do výše až 10 milionů, a žádná z finančních sankcí nepřevýšila ani polovinu této sumy. Obce prý pokutuje v řádech desetitisíců korun.

České úřady jsou na GDPR připraveny, největší částky jdou poradenským firmám

Česká veřejná správa je na nová pravidla ochrany osobních údajů připravená a žádné problémy neočekává. Důvodem je i fakt, že úřady dodržovaly dosud platnou českou právní úpravu, která je vcelku přísná. Náklady úřadů přesto dosahují statisíců korun.
Digitální agenda 07-05-2018

Lepší přehled při nákupech na internetu a větší ochrana údajů. Zákazníkům to slibují nová evropská pravidla

Více informací, snazší komunikace i posílená ochrana dat, slibují nové návrhy Komise pro spotřebitele. Dosavadní praktiky se mají rozšířit na další oblasti. Má to však svá pozitiva i negativa.
cambridge analytica
Aktuálně v EU 05-04-2018

Komise bojuje proti zneužívání dat. Zjišťuje, zda v kauze Cambridge Analytica nebyly porušeny zákony

Společnost Cambridge Analytica zneužila údaje více než dvou miliard uživatelů facebooku. Komise prověřuje, zda tím neporušila volební práva nebo třeba práva spotřebitelů.

Poslanecká sněmovna bude příští týden projednávat návrh zákonů k GDPR

Poslanci už mají na stole návrhy vlády k zákonům souvisejícím s ochranou osobních údajů, které bude nezbytné pozměnit kvůli evropskému nařízení GDPR. Stejně tak se budou zabývat novým návrhem zákona o zpracování osobních údajů. Spornou otázkou se staly pokuty plynoucí z nedodržování nařízení v případě obcí, úřadů či neziskovek. Některé politické strany je chtějí zrušit.
31-03-2018

#jasnovEU – díl 8: Kterak se GDPR stalo nástrojem utlačování slabých a bezbranných

O GDPR toho v poslední době bylo řečeno opravdu hodně. A nám nezbývá nic jiného, než se k této debatě přidat.
Aktuálně v EU 27-03-2018

Kanadský software zřejmě ovlivnil prezidentské volby v USA i referendum o brexitu, tvrdí analytik Wylie

Podle analytika Christophera Wylieho, kterého dnes vyslýchal britský parlament, může za únik dat o 50 milionech uživatelů Facebooku software Ripon společnosti AggregateIQ. Před Westminster by měl předstoupit i Mark Zuckerberg, ten chce ale za sebe poslat náhradu. Evropská komise nezahálí a požaduje po něm informace o chystaných změnách na sociální síti.
Aktuálně v EU 26-03-2018

Pro malé a střední podniky GDPR žádné výjimky nepřipouští, upozorňují odborníci

Drobní zaměstnavatelé a živnostníci se často mylně domnívají, že se jich GDPR netýká. Opak je však pravdou. Oproti současné právní úpravě se ale v jejich případě příliš věcí nezmění. Pokud tedy malé a střední podniky dosavadní pravidla dodržovaly, nebudou mít s přechodem na GDPR problém.
GDPR
Aktuálně v EU 19-03-2018

O výši pokut za porušení GDPR si ČR rozhodne sama. KDU-ČSL je chce pro obce a neziskovky zrušit úplně

Za nedodržování evropského nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) hrozí pokuty v řádech milionů korun, podle KDU-ČSL by se však neměly vztahovat na obce, úřady a neziskové organizace. Otázkou zůstává, zda by zrušení pokut bylo v souladu s nařízením. Expertka na GDPR si to nemyslí.
zákon k GDPR

Český zákon k GDPR se zřejmě nestihne schválit včas

Nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) vstupuje v květnu v platnost. Česko by mělo do té doby schválit novelu zákona, která nová evropská pravidla blíže upřesní. Podle ministra v demisi Richarda Brabce se to ale nestihne.
Aktuálně v EU 19-02-2018

Kolem GDPR propukla zbytečná hysterie. Podvodníci vidí příležitost

Nařízení GDPR přináší mnoho novinek, kdo ale dodržoval stávající pravidla, neměl by mít s přechodem na novou legislativu problém. Objevuje se však stále více těch, kteří na GDPR chtějí vydělat. Z toho důvodu straší starosty i podnikatele, kteří platí velké částky za zbytečné analýzy, metodiky a opatření.
Aktuálně v EU 15-02-2018

Facebook a Twitter musejí být podle EU bezpečnější. Jinak jim hrozí sankce

Facebook, Twitter a Google+ zpřísňují pravidla. Podle Jourové ale některé z nich stále nezajišťují dostatečnou ochranu svých uživatelů. Nedostatky jsou například v informování spotřebitelů. Přesto Komise některé ze změn vítá. Třeba ty, které umožní Evropanům stěžovat si na internetové firmy doma a nikoliv v USA. Sociální síť Google+ plní evropské předpisy uspokojivě.
Aktuálně v EU 11-09-2014

Hlasy z byznysu: Jourová se může v Komisi zviditelnit a její rozhodnutí ovlivní i nás

Spravedlnost, ochrana spotřebitelů a rovné příležitosti jsou otázky, které zajímají i nás, ozývají se české podniky v reakci na rozhodnutí Jeana-Clauda Junckera přidělit Věře Jourové právě tato témata. V budoucnosti prý mohou mít v EU stále větší význam. Eurokomisařka by tak mohla přitahovat velkou pozornost a rozhodovat o věcech, které se týkají každodenního života lidí i fungování byznysu. Z pohledu digitální ekonomiky prý jde o jeden z nejdůležitějších rezortů.

EU má obavy z dohody s USA o přístupu k bankovním údajům

Budoucí komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Viviane Reding se chystá předložit návrh úpravy evropských pravidel na ochranu soukromí. Důvodem je například dohoda SWIFT, která americkým vyšetřovatelům umožňuje přístup k informacím o bankovních účtech občanů EU.

EP chce zabránit zneužívání informací o cestujících do USA

Poslanci Evropského parlamentu (EP) včera přijali zprávu, ve které navrhují postup při vyjednávání nové dohody mezi EU a USA týkající se ochrany osobních údajů o občanech Unie cestujících do Spojených států.
Aktuálně v EU 30-11-1999

Parlament odmítl návrh na uchovávání údajů o používání telefonu a Internetu

Evropský parlament jednoznačně přijal zprávu poslance Alexandra Alvara, který odmítá iniciativu Rady uchovávat všechny údaje z telefonické a elektronické komunikace na dobu až tří let.
Aktuálně v EU 30-11-1999

USA chtějí osobní údaje o cestujících předem

Michael Chertoff, ředitel Oddělení USA pro vnitřní bezpečnost, chce údaje o cestujících letících do USA ještě před tím, než letadla vzlétnou.