Tag: GDPR

Digitální agenda 06-03-2020

Jan Philipp Albrecht: Otevřená data nám pomohou čelit změnám klimatu. Úřady by je měly sdílet automaticky

Evropská unie jednoznačně potřebuje zákon o otevřených datech. Ten by přiměl nejen evropské instituce, ale i členské státy a jejich úřady, aby svá data sdílely, říká v rozhovoru pro EURACTIV.cz Jan Philipp Albrecht.

Pět let Věry Jourové v Evropské komisi. Čemu se věnovala česká eurokomisařka

Česká vláda vyslala Věru Jourovou do Evropské komise i podruhé. Na svoji novou agendu eurokomisařka teprve čeká, dosud se zabývala například GDPR, spotřebitelskými otázkami nebo bojem proti praní špinavých peněz.

Český červenec v EU: Významná křesla pro české europoslance

Přinášíme vám stručný přehled toho nejzajímavějšího, co se v prázdninovém červenci z českého pohledu v Evropské unii odehrálo.
Digitální agenda 24-07-2019

Rok s GDPR: Některé státy pravidla stále nedodržují, Česko uděluje první pokuty

Letos v květnu uplynul rok od doby, kdy v Evropské unii začalo platit nařízení o ochraně osobních dat známé pod zkratkou GDPR. Jak jsou na tom státy Unie s jeho dodržováním a jak jej hodnotí Evropská komise?
Digitální agenda 26-04-2019

GDPR hrozilo astronomickými pokutami. Zatím nebyla udělena ani jedna

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zatím neudělil žádnou sankci ani nezahájil správní řízení v souvislosti s evropským nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR). ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Tomáš Paták.
Digitální agenda 10-04-2019

Prezident Zeman podepsal nová pravidla ochrany osobních dat navazující na GDPR

Nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Stvrdil také soubor čtyř desítek navazujících novel. O prezidentových podpisech předloh ČTK informoval Hrad.

#jasnovEU – díl 20: Jak tuzemský zákonodárce do bruselské omáčky český omastek přidal

Není týdne, aby u nás nevzbuzovala vášně nějaká regulace EU. Od vysavačů přes GDPR po brčka. Ne vždy je ale namístě ukazovat prstem na Brusel. Na vině mohou být i čeští legislativci, kteří do bruselské omáčky před servírováním něco přimíchali.
Průmysl a inovace 29-06-2018

Společnost 4.0 v České republice – výzvy a doporučení

Čeští experti a osobnosti českého průmyslu debatovali o příležitostech a výzvách, které Česku přináší digitalizace. ČR má šanci využít výhod, které tento proces přináší, ale musí zvládnout základní věci, jako je například i rychlé internetové připojení. 
Digitální agenda 29-06-2018

Ochrana osobních dat pro Čechy stále není velké téma, upozorňuje Charanzová

Čím více se svět digitalizuje, tím více vzniká potřeba ochrany osobních dat. Je proto mimořádně důležité, že EU nyní sjednocuje pravidla pro jejich ochranu na celoevropské úrovni, říká česká europoslankyně za ANO Dita Charanzová.
Digitální agenda 05-06-2018

GDPR je nezbytné, ale může mít ještě nějaká slabá místa, říká ministr Pelikán

Už 12 dní je v účinnosti unijní nařízení o ochraně osobních dat. Zjišťuje se ale, že nepokrývá vše, co by mohlo. Třeba politické kampaně.

Jourová chce ověřit, zda GDPR plní svůj účel. První hodnocení má být známé již za rok

První zhodnocení toho, jaký reálný dopad mají dnes spouštěná nová unijní pravidla ochrany osobních údajů (GDPR), by mělo být k dispozici do roka. Novinářům to dnes řekla komisařka Jourová.

#jasnovEU – díl 15: The best of GDPR

Tento týden přinášíme výběr toho nejzajímavějšího k GDPR. Teď už jen zbývá, aby někdo nazpíval parodickou píseň na melodii YMCA. 
Digitální agenda 23-05-2018

Zuckerberg se kál v Parlamentu. „Nedostali jsme odpovědi,“ zlobí se europoslanci

Facebook slibuje, že zneužívání dat už žádné volby neovlivní. Ze sítě kvůli tomu odstranil desetitisíce falešných účtů a zaměřuje se na „fake news“. Chce také do konce roku zdvojnásobit počty lidí, kteří pracují na zabezpečení sítě.

Většina zemí je na GDPR připravena. Nejvíc práce měli v Irsku, kde sídlí internetoví giganti

Většina unijních zemí pravděpodobně stihne přijmout národní legislativu upřesňující GDPR včas. Česká republika mezi nimi ale není. Nejdůslednější v přípravě na nové nařízení byli Irové, kteří se musí vypořádat s tím, že na jejich území sídlí ty největší internetové společnosti.

GDPR: Obavy z obrovských pokut jsou nesmysl, budeme pokutovat pořád stejně, říká český úřad

GDPR umožňuje ukládat vysoké pokuty. Úřad na ochranu osobních údajů ale připomíná, že i teď může ukládat pokuty do výše až 10 milionů, a žádná z finančních sankcí nepřevýšila ani polovinu této sumy. Obce prý pokutuje v řádech desetitisíců korun.

České úřady jsou na GDPR připraveny, největší částky jdou poradenským firmám

Česká veřejná správa je na nová pravidla ochrany osobních údajů připravená a žádné problémy neočekává. Důvodem je i fakt, že úřady dodržovaly dosud platnou českou právní úpravu, která je vcelku přísná. Náklady úřadů přesto dosahují statisíců korun.

#jasnovEU – díl 14: Pozor, vyletí kachna!

Regulace českého chleba, zákaz řízení kvůli přeškrtnutému symbolu nebo focení jen se souhlasem. Kdo to mohl vymyslet? No, hádejte...

Vláda navrhuje omezit svobodný přístup k informacím a GDPR jí slouží jako záminka, tvrdí odborníci

Česko připravuje adaptační zákon k evropskému nařízení o ochraně osobních údajů. Analytici varují, že jeden z předložených návrhů by znemožnil poskytovat informace o vyšetřování kauz, jako je třeba Čapí hnízdo.
Digitální agenda 19-04-2018

Už je to jasné – Česko nebude mít včas vlastní zákon k GDPR

Za měsíc a několik dní začne platit nové nařízení EU o ochraně údajů. ČR nestíhá přijmout zákon, který by detaily nařízení upřesnil a zajistil soulad českého práva s evropským. Vláda návrh předložila pozdě a poslanci mají spory.
Digitální agenda 19-04-2018

Přijďte nám vysvětlit kauzu Cambridge Analytica, vyzvali Zuckerberga europoslanci

Blíží se nová pravidla EU pro ochranu osobních údajů. Facebook na ně začíná reagovat. Europoslanci ale také chtějí, aby jim šéf firmy Zuckerberg osobně vysvětlil skandál se zneužitím dat.

Jourová: Dohlédneme na to, jak Facebook chrání data Evropanů

Eurokomisařka Věra Jourová jednala s provozní ředitelkou Facebooku o kauze Cambridge Analytica. Řekla také, že bude bedlivě sledovat, jak bude firma dodržovat nová evropská pravidla pro ochranu údajů.

ČR je v přejímání unijní legislativy mezi nejpomalejšími. Mešká i GDPR

V transpozici evropské legislativy je Česko na 21. místě v EU. Podle ministra spravedlnosti Pelikána za to může hlavně Poslanecká sněmovna. Zdržuje se ale i zákon k GDPR, který nabral zdržení už na vládě.
cambridge analytica
Aktuálně v EU 05-04-2018

Komise bojuje proti zneužívání dat. Zjišťuje, zda v kauze Cambridge Analytica nebyly porušeny zákony

Společnost Cambridge Analytica zneužila údaje více než dvou miliard uživatelů facebooku. Komise prověřuje, zda tím neporušila volební práva nebo třeba práva spotřebitelů.

Poslanecká sněmovna bude příští týden projednávat návrh zákonů k GDPR

Poslanci už mají na stole návrhy vlády k zákonům souvisejícím s ochranou osobních údajů, které bude nezbytné pozměnit kvůli evropskému nařízení GDPR. Stejně tak se budou zabývat novým návrhem zákona o zpracování osobních údajů. Spornou otázkou se staly pokuty plynoucí z nedodržování nařízení v případě obcí, úřadů či neziskovek. Některé politické strany je chtějí zrušit.