Ochrana před ztrátami – Stop Loss pokyn

Promoted content

Každý zkušený obchodník ví, že bez ochrany kapitálu o kapitál přijde. Pokud začínáte obchodovat na finančních trzích, měli byste se naučit základní pojmy, jako například Stop Loss. Jedná se o pomůcku, která vám pomůže v řízení rizika u jednotlivých obchodů a v krajních případech zamezí extrémním ztrátám. V tomto článku si pokyn Stop Loss popíšeme a řekneme, jak jej můžete při obchodování využít ve svůj prospěch.

Stop Loss jako záchrana při špatném vývoji trhu

Představte si, že jste otevřeli obchodní pokyn, ať už na prodej nebo na nákup na jakémkoliv instrumentu (například na zlatu, ropě, kakau, akcii apod.). Trh se může vyvíjet proti vám a čím více půjde proti vašemu obchodnímu pokynu, tím více budete ve ztrátě. V krajních případech můžete přijít o veškerý váš kapitál. Aby jste takovým situacím předešli, musíte rozumět tomu, jak správně řídit rizika a používat obchodní pokyn Stop Loss.

Co je to stop Loss

Obchodní pokyn Stop Loss je pokyn, který ukončí váš obchod na předem stanovené hladině a zmírní vaši možnou ztrátu.

V doslovném překladu znamená Stop Loss = Zastavení Ztrát. Jedná se tedy o pokyn, který slouží jako ochrana obchodu. Už víte co je stop loss? Pokud nikoliv, následující praktický příklad vám možná pomůže:

Nakoupíte 1 CFD kontrakt na zlato za cenu 1236,50 USD/unce a zároveň chcete, aby se pokyn uzavřel, pokud se cena zlata bude vyvíjet proti vám – při oslabování. Umístíte proto pokyn Stop Loss na hladinu 1232,50 USD/unce. Tento Stop Loss představuje případnou ztrátu zhruba 9000 Kč. A zde jsme u řízení rizika. Dlouhodobě byste měli udržovat poměr zisků ke ztrátám větší, například 2:1 apod.

Jak na řízení rizika

Pojďme se vrátit k příkladu na zlatě. U obchodování je nutností vědět, co obchodujete, jakou hodnotu má kontrakt a jaká je možná ztráta a možný zisk. Vše si ukážeme na příkladu se zlatem včetně otevření pozice a umístění pokynu Stop Loss.

Vše záleží na velikosti vašeho obchodního účtu. Vezměme obchodní účet o velikosti 100.000 CZK. Nejprve je dobré si uvědomit, jaká je hodnota 1 kontraktu na zlatě a podívat se na specifikaci kontraktu:

Velikost 1 kontraktu: 100 trojských uncí, tzn. aktuální tržní cena x 100 (123650 USD)

Měna marže: USD

Minimální objem: 0,1 kontraktu (lotu)

Dlouhá pozice v swapu: -90,8 pipu (-9,08 USD)

Krátká pozice v swapu: -12,3 pipu (-1,23 USD)

Hodnota 1 pipu: 0,1 USD

Obchodní hodiny: 00:00-24:00 (bez obchodní pauzy)

Doporučené riziko na 1 obchod je 1-3 % z vašeho obchodního účtu dle stylu obchodování. Vezměme si například 1 %, což je 1000 CZK z obchodního účtu o velikosti 100 000 CZK. Teď nám nezbývá nic jiného než spočítat, kolik pipů můžeme na 1 obchod riskovat. Hodnota 1 pipu je 0,1 USD, což je zhruba 2,28 CZK. 1000/2,28= 438 pipů. Tento Stop Loss je příliš malý, abychom ho použili pro intradenní obchodování. V příkladu výše je Stop Loss kolem 4000 pipů. Musíme tedy snížit objem, abychom se na podobný Stop Loss dostali.

Nejmenší možný objem je 0,1 lotu a hodnota pipu je 0,228 CZK. Zde dosáhneme na Stop Loss o velikosti 4385 pipů. To už nám umožňuje otevřít pozici, která bude v souladu s intradenním obchodováním a řízením rizika, kde neriskujeme na 1 obchod více než 1 % z velikosti obchodního účtu.

Otevření obchodu, nastavení Stop Lossu a Take Profitu

Na obrázku níže vidíte otevřený obchod na BUY na CFD kontraktu sledující cenu zlata a umístění pokynu Stop Loss a Take Profit. Tyto pokyny můžete umístit několika způsoby.

1. Otevření pokynu – zde záleží na vaší obchodní platformě, v MetaTraderu 4 otevřete nový pokyn klávesou F9. Otevře se vám dialogové okno, kam zadáte objem obchodu a hodnoty Stop Lossu (Zastavení Ztrát) a Take Profitu (Realizovat Zisk).

Dialogové okno Nového pokynu v platformě MetaTrader 4:

2. Pokyn můžete otevřít bez SL a TP a následně je nastavit v grafu – najeďte myší na otevírací cenu obchodu v grafu, klikněte levým tlačítkem a táhněte myší nahoru nebo dolů. Po uvolnění tlačítka myši nastavíte Stop Loss nebo Take Profit. Takto si také můžete upravovat pokyn v průběhu obchodu.

3. Kromě tradičního pokynu můžete také po otevření pokynu se Stop Lossem nastavit tzv. Trailing Stop. Ten nastavíte po kliknutí na obchodní pokyn v okně terminál a zvolíte Trailing Stop a vyberete velikost. Trailing Stop je pokyn, který sleduje tržní cenu – pokud jde trh vaším směrem, posouvá i hodnotu Stop Lossu vaším směrem a možná ztráta se zmenšuje. Trailing Stop se posouvá i do ziskové oblasti a slouží poté pro výběr zisků.

Závěrem – využití Stop Lossu

Pokud obchodujete na finančních trzích, bude pro vás pokyn Stop Loss nezbytným pomocníkem. Umožní vám řídit rizika a pomůže vám k vašim cílům. Jeho nastavení je velice jednoduché, v průběhu obchodu se dá měnit a přizpůsobovat. Využít můžete také Trailing Stop Loss, který může sloužit i pro výběr zisků, pokud jde cena vaším směrem.