Maďarsko zablokovalo unijní stanovisko kritizující Čínu, prozradili diplomaté

©EPA

Maďarsko zablokovalo unijní prohlášení kritizující Čínu kvůli novému bezpečnostnímu zákonu v Hongkongu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dva diplomaty.

Krok pravděpodobně podryje snahu konfrontovat Peking s tím, že omezuje svobody v bývalé britské kolonii. EU, která chce podpořit postoj Británie a USA ohledně lidských práv v Hongkongu, měla příslušné prohlášení vydat v pondělí na setkání ministrů zahraničí EU, ale nepodpořilo ho všech 27 členů EU. „Maďarsko argumentovalo tím, že EU už má s Čínou příliš mnoho problémů,“ řekl jeden z unijních diplomatů agentuře Reuters, podle níž zablokování stanoviska Maďarskem potvrdil i další vysoce postavený diplomat. Podle nejmenovaného představitele EU bylo prohlášení staženo ze schvalovacího procesu EU.

Podcast: Jak se promění síly v europarlamentu po rozchodu maďarské strany Fidesz a lidovců?

Maďarská vládní strana Fidesz opustila Evropskou lidovou stranu i lidoveckou frakci v Evropském parlamentu. Očekávaný rozchod může mít na evropský dům legislativců výrazné dopady. Jak se může odchod strany z lidovecké frakce podepsat na rozložení sil v Evropském parlamentu?

Čína a EU na sebe v březnu navzájem uvalily sankce kvůli obviněním Západu z pošlapávání lidských práv v čínské provincii Sin-ťiang na severozápadě země, kde žije početná menšina muslimských Ujgurů. Budapešť sankce vůči vybraným čínským jednotlivcům podpořila jen neochotně a označila je za nesmyslné. Maďarsko dokonce několik dní po rozhodnutí o sankcích oficiálně navštívil čínský ministr obrany.

Maďarsko je velkým příjemcem čínských investic a už v minulosti, stejně jako Řecko, zablokovalo stanoviska EU adresovaná Číně. Podle Západu porušuje nový bezpečnostní zákon v Hongkongu čínský slib ponechat Hongkongu, který je pod čínskou správou od roku 1997, vysoký stupeň autonomie.

Kontroverzní bezpečnostní zákon mimo jiné umožňuje, aby občané Hongkongu mohli být souzeni i v pevninské Číně. Nová právní norma má umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování.

Demokratické země se musí spojit proti Číně. Jinak nás ovládne, říká europoslankyně Lexmannová

Slovenská europoslankyně Miriam Lexmannová (KDH, EPP) se ocitla spolu s několika dalšími členy Evropského parlamentu na čínském sankčním seznamu. Peking tím odpověděl na sankce EU vůči čínským činitelům, kteří se podílejí na represích proti Ujgurům.