Rok od společného prohlášení EU-USA: Jak jsou na tom transatlantické obchodní vztahy dnes?

© Shutterstock

Loni v červenci odcestoval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker do USA za Donaldem Trumpem, kde se snažil zmírnit napětí v oblasti obchodu. Rok od společného prohlášení je ale vyjednávání o obchodu na bodu mrazu.

V den prvního výročí  společné deklarace (25. července) Komise vydala zprávu o stavu vzájemných obchodních vztahů mezi USA a EU, čímž navazuje na úsilí dříve ustavené pracovní skupiny v čele s eurokomisařkou pro obchod Cecilií Malmströmovou a americkým zmocněncem pro obchod Robertem Lighthizerem

Nabízí se otázka, zda zpráva není spíše „prosbou“ s cílem vyhnout se dalším clům, vzhledem k blížícím se clům na dovoz automobilů a vzhledem ke sporu ohledně Airbusu a Boeingu. Komise však tuto variantu odmítla s tím, že zpráva zkrátka ukazuje, že Evropa dodržuje své závazky plynoucí z dohody.

Pat v otázce průmyslového zboží

„Dnes jsme se zaprvé dohodli, že budeme společně usilovat o to, aby se na průmyslové zboží vyjma automobilů vztahovala nulová cla, nulové necelní překážky a nulové subvence,“ píše se v loňském prohlášení.

Členské státy schválily Komisi mandát k vyjednávání o snižování obchodních bariér na průmyslové zboží letos v dubnu i přes to, že některé státy, například Francie, byly proti. Rozhovory však ještě nezačaly.

Eurokomisařka Cecilia Malmströmová 23. června Evropskému parlamentu přiznala, že vyjednávání jsou na bodu mrazu. A to vzhledem k tomu, že USA nezačnou jednat pokud do rozhovorů nebude zahrnuta také zemědělská produkce. „To je pro nás ale nepřekročitelná hranice,“ vysvětlila Malmströmová.

Trump: S Junckerem jsme se dohodli, že EU bude z USA dovážet „hodně sóji“ a zkapalněný zemní plyn

Spojené státy a Evropská unie budou spolupracovat na zjednodušení vzájemného obchodu, nulových clech na průmyslové zboží, dovozu amerického LNG a zaměří se na regulatorní spolupráci. Chtějí také zintenzivnit práci na reformě WTO.

Větší spolupráce v oblasti regulace

„Budeme rovněž pracovat na tom, abychom omezili překážky a zvýšili objem obchodu se službami, chemickými látkami, léčivy, zdravotnickými výrobky a sójou,“ stojí v textu.

Členské státy v dubnu také Komisi daly mandát k vyjednávání s USA o posuzování shody s cílem snížit byrokratickou zátěž pro evropské a americké firmy v případě produktů, které potřebují posouzení třetí země. V této oblasti již došlo k navázání kontaktů v technické oblasti a vyjednávání by se mohla rozeběhnout na podzim.

Unijní exekutiva ve zprávě zdůraznila, že došlo ke „značnému pokroku“ ve spolupráci v oblasti regulace týkající se zdravotnických zařízení, kybernetické bezpečnosti a farmaceutik.

USA 11. července uznaly slovenský Úřad pro potraviny a léčiva, což umožnilo implementaci Dohody o vzájemném uznávání v oblasti inspekcí výrobních míst pro humánní léčivé přípravky.

Komise bude vyjednávat s USA o vzájemném obchodu. Členské státy jí k tomu udělily mandát

Zástupci unijních států dnes na setkání Rady potvrdili mandát Evropské komise pro vyjednávání se Spojenými státy o odbourání překážek volného obchodu. Proti byla Francie, Belgie se zdržela.

Rostoucí vývoz sóji a LNG

„Evropská unie chce ze Spojených států dovážet více zkapalněného zemního plynu (LNG), aby tak diverzifikovala své zásobování energií,“ uvádí prohlášení.

To představuje jedno z hlavních vítězství Washingtonu, který potřebuje jakožto jeden z hlavních producentů LNG, aby se trh s plynem rozrostl. A Evropa tomu jeho dovozem rozhodně přispěla.

Dovoz LNG se podle Komise od společného prohlášení EU-USA ztrojnásobil a v březnu dosáhl rekordní 1,4 miliardy metrů krychlových za zhruba 0,3 miliardy eur.

V případě sóji, která je dalším závazkem, EU import plodiny z USA, které jsou nyní jejím hlavním vývozcem, téměř zdvojnásobila.

Ekonomika EU i ČR letos poroste. Tahounem je domácí spotřeba, brzdou zase zahraniční obchod

Evropská komise předložila očekávanou letní hospodářskou prognózu. Makroekonomické vyhlídky pro EU i eurozónu zůstávají pro tento rok stejné, Komise však zmírnila odhad inflace.

Reforma WTO

„Budeme úzce spolupracovat s podobně smýšlejícími partnery s cílem reformovat Světovou obchodní organizaci [WTO] a řešit nekalé obchodní praktiky,“ řekli Donald Trump a Jean-Claude Juncker.

„Situace ve WTO je velmi znepokojující,“ uvedla Malmströmová. „WTO není dokonalá, ale je to nejlepší systém, který máme, a bez něj by zde byl naprostý chaos“. Evropská unie je v otázce reformování organizací aktivním hráčem a v některých případech spolupracuje právě s USA.

Evropská unie, USA a Japonsko společně vyzvaly členy k tomu, aby naplňovaly požadavky transparentnosti Světové obchodní organizace. Diskuse probíhají pravidelně, Washington však stále blokuje schůzi členů odvolacího orgánu, což situaci komplikuje.

EU a Kanada oznámily (25. července), že dosáhly dohody v otázce zřízení dočasného arbitrážního mechanismu, která má sloužit k řešení sporů mezi oběma partnery, pokud se situace odvolacího orgánu nevyřeší.

Světový obchod se mění. Komise proto navrhuje reformu WTO

Evropská komise žádá WTO o posílení její kontroly, modernizaci obchodních pravidel a vyřešení současné patové situace ohrožující mechanismus pro řešení sporů. Bude o tom jednat s členy EU i s dalšími zeměmi po celém světě.

Cla přetrvávají

Juncker se do USA vydal poté, co se Trumpova administrativa rozhodla vůči Evropě uplatnit další opatření omezující evropský export oceli a hliníku na základě nepodložených tvrzení, že to představuje hrozbu pro národní bezpečnost.

USA se chystají uplatnit cla také na dovoz evropských automobilů.

„Zatímco probíhají diskuse v této oblasti, nebudeme vystupovat v rozporu s duchem dohody, pokud některá ze stran jednání neukončí,“ píše se v Trumpem a Junckerem podepsaném prohlášení.

Uplynul rok a situace se nezměnila, cla na hliník a ocel zrušena nebyla a hrozba opatření vůči evropským automobilům je závažnější než kdy jindy. EU je připravená reagovat odvetnými opatřeními v hodnotě 35 miliard eur, varovala Malmströmová. V případě uplatnění cel bude celá dohoda ve velkém ohrožení.

Táhlý spor ohledně domněle nelegálních dotací pro Airbus a Boeing by navíc mohl skončit jinak než usmířením. Věc by mohla vyústit v další omezující opatření na obou stranách Atlantiku. EU nyní tlačí na uzavření dohody, aby nedošlo k eskalaci situace.

Američané opět hrozí miliardovými cly, tentokrát kvůli evropské podpoře Airbusu

Na počátku týdne dorazila z Washingtonu znepokojivá zpráva. Americká administrativa se prý chystá uvalit další cla na evropské výrobky, tentokrát ve výši 11 miliard dolarů.