EP přijal zprávu Petra Ježka snižující byrokracii při vydávání burzovních prospektů

Evropský parlament na svém čtvrtečním plenárním zasedání ve Štrasburku schválil zprávu Petra Ježka snižující administrativní zátěž při vydávání tzv. burzovních prospektů.

Tyto dokumenty vydávají firmy, které chtějí získat kapitál prodejem svých cenných papírů nebo vstupem na burzu. Podle zákona burzovní prospekty obsahují informace o vydávající společnosti, jejím podnikání a finanční situaci, a údaje o vydaném cenném papíru.

„Evropský parlament se systematicky snaží usnadňovat přístup ke kapitálu zejména pro menší firmy. Schválený legislativní návrh míří právě tímto směrem, protože zásadně omezí byrokratické překážky pro malé a střední podniky vydávající cenné papíry,“ uvedl zpravodaj návrhu Petr Ježek.

Návrh mimo jiné přichází se zjednodušeným prospektem a pro malé a střední podniky, tzv. růstovým prospektem EU. Ten budou moci využít společnosti s emisemi, jejichž hodnota nepřekročí 20 milionů eur.

„Zároveň jde zároveň o první legislativní návrh schválený Evropským parlamentem, který je součástí projektu Unie kapitálových trhů, jejíž význam připomněl i předseda Evropské komise Juncker ve včerejším projevu o stavu EU. S kolegy jsme původní návrh Evropské komise rozšířili a přicházíme s harmonizovaným a skutečně evropským řešením. Doufám, že je to jen začátek,“ řekl Petr Ježek.

O návrhu nyní bude Petr Ježek jako zástupce Evropského parlamentu jednat s Evropskou komisí a členskými zeměmi. Výsledný návrh se pak vrátí k závěrečnému hlasování na plénu Evropského parlamentu.

„Jsem velmi rád, že jsem dnes od Evropského parlamentu dostal silný mandát pro další vyjednávání s vládami členských zemí EU. Výsledkem bude vznik takové regulace, která definitivně sníží náklady na pořizování prospektů při uvádění cenných papírů na trh,“ dodal Petr Ježek.