Sarkozyho prohlášení uvedla Irsko do varu

Nicolas Sarkozy; zdroj: Francouzské předsednictví.

Zatímco irský premiér Brian Cowen zlehčoval význam poznámek francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho o tom, že v Irsku by mělo proběhnout druhé referendum o Lisabonské smlouvě, odpůrci této Smlouvy považují jeho prohlášení za „hluboce urážlivé“.

Navzdory oficiální pozici, že Irové musí sami rozhodnout o krocích, které podniknou po negativním výsledku referenda o nové Smlouvě EU, Sarkozy údajně řekl aktivistům ve své straně UMP (Svaz pro lidové hnutí), že „Irové musí hlasovat znovu“.

Čelní představitelé EU jsou velice opatrní, aby Irům vnucovali nějaká řešení, protože se domnívají, že i ta nejlepší rada se může proti nim a být kontraproduktivní. Evropská rada rozhodla, že Irsko má čas do dalšího summitu, který proběhne v říjnu tohoto roku, aby předložilo nějaký návrh řešení současné situace.

Než se tak stane, prezident Sarkozy plánuje na 21. července návštěvu Dublinu. Cílem jeho mise, je podle jeho vlastních slov „naslouchat“. Nicméně ve svém projevu v Evropském parlamentu 10. července vyjádřil naději, že bude nalezeno „řešení ve shodě s irskou vládou, a to v říjnu nebo v prosinci“.

Premiér Brian Cowen , který se doslechl o Sarkozyho poznámkách během návštěvy ve Spojených státech, zlehčoval jejich význam. Ovšem jeho blízcí spolupracovníci se nechali slyšet, že ho Sarkozyho intervence rozzlobila.

Odpůrci Lisabonské smlouvy pravděpodobně berou Sarkozyho prohlášení velmi vážně. Aengus O´Snodaigh ze strany Sinn Féin prohlásil, že poznámky francouzského prezidenta „hluboce urážejí“ obyvatele Irska. „Během měsíce od doby, kdy Irové drtivou většinou odmítli Lisabonskou smlouvu, jsme slyšeli řadu evropských politiků, kteří se sešikovali, aby se pokusili, zastrašili a přinutili nás dělat to, co chtějí oni,“ dodal.

Předseda Libertas s sponzor kampaně proti Lisabonské smlouvě Declan Ganley argumentoval, že pokud v Irsku proběhne druhé referendum, potom Francie a Nizozemsko, které hlasovaly proti evropské ústavní smlouvě, by měly zorganizovat druhé referendum také. Předseda Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage taktéž prohlásil, že Francouzi a Holanďané by měli dostat šanci se vyslovit, jestliže Irsko bude hlasovat znovu.

Mezitím ratifikační proces Lisabonské smlouvy pokračuje. Španělský senát s konečnou platností novou Smlouvu schválil.