Studenti představili své splněné sny v Bruselu

Kancelář MEP Martiny Dlabajové

Projekt PročByNe? pokračuje třetím rokem v motivačních stážích pro mladé

BRUSEL – Kuchaři, kadeřník, marketingová manažerka, studenti práv a dalších oborů. Dvanáct mladých lidí, kteří v roce 2016 prošli stážemi projektu PročByNe?, představilo své zkušenosti na DREAM PARTY v prostorách Stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu. Patronce projektu Martině Dlabajové a dalším desítkám hostů vyprávěli o svém profesním snu, který si díky projektu motivačních stáží splnili.

“Stážemi prošlo za dva roky existence skoro padesát mladých lidí. Za velmi přínosnou považuji spolupráci s Rokem řemesel 2016, díky níž jsme oslovili i středoškoláky a učně řemeslných oborů,” konstatovala europoslankyně Martina Dlabajová. Projekt považuje za konkrétní pokračování své práce ve Výboru pro zaměstnanost a sociální věci v Evropském parlamentu. “Mladé lidi sledujeme i po skončení stáží a nejméně dvakrát ročně se všichni setkáváme v komunitě The Best of PročByNe?,” dodala.

V průběhu večera se prezentoval například Jiří Hoššo, který se z vizovického učiliště dostal díky stáži ke kadeřníkovi Martinu Tylovi do Prahy. “Osobně jsem asistoval při česání Terezy Maxové nebo jsem barvil a stříhal paruku pro Danielu Peštovou. Ty zkušenosti byly k nezaplacení a změnily mi život,” uvedl J. Hoššo. Nyní vyměnil školní praxi za vlastní klientelu v jednom pražském saloně.

Na let vládním speciálem s ministrem životního prostředí vzpomínala Anna Šafránková, která ministra téměř tři týdny stínovala. Lami Hoang se při stínování ministra spravedlnosti Roberta Pelikána naučil, že je třeba mít svůj názor a umět ho obhájit. “Na stáži jsem se rozhodl, že chci inspirovat mladé lidi kolem sebe. A splnit si svůj další sen: mít svou vlastní vietnamskou restauraci,” přiznal L. Hoang.

Čtveřice kuchařů, která prošla kuchyněmi hotelu Alcron pod vedením michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse, připravila i degustační menu.”Podávali jsme mini verze lívanečků s kysanou smetanou a borůvkami nebo uzeného lososa s hráškovým pyré,” okomentoval tzv. finger food menu Jiří Chalupa. Jeho kolega ze stáže Laco Floreán předvedl v rámci prezentace malování dezertu na ubrus.