EU-USA: Máme různá stanoviska, ale chceme spolupracovat

summit eu-usa

Na programu včerejšího summitu EU-USA ve Vídni byla celá řada témat od výměny studentů po osud vězňů z Guantanáma.

Souvislosti:

Včerejší setkání George W. Bushe s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem a předsedou Evropské komise José Barrosem proběhlo za výjimečných bezpečnostních opatření a celé řady protestů proti Bushově přítomnosti ve Vídni. Debata se věnovala celé řadě nejrůznějších témat a byla podle účastníků kvalitní a otevřená, což svědčí o zlepšování transatlantických vztahů.

Témata a stanoviska:

Mezi hlavní témata projednávaná na summitu patřily:

• ochrana autorských práv ve třetích zemích

• ekonomické otázky a vzájemný obchod

• katarské kolo WTO a rozvojová pomoc

• energetická bezpečnost

• jednání o změně klimatu

• vzájemný bezvízový styk pro všechny členské země

• programy výměny studentů

• otázky mezinárodní bezpečnosti a politiky

Během jednání byla uzavřena dohoda o prosazování ochrany autorských práv ve třetích zemích, která jsou podle José Barrosa velmi důležitá pro úspěšnost evropských a amerických podniků. K tomu by měly sloužit nejen lepší kontroly na hranicích, ale i zvyšování veřejného povědomí o autorských právech a v neposlední řadě i bilaterální a multilaterální iniciativy zaměřené na země, které jsou původcem padělků.

Na téma katarského kola WTO prohlásil George Bush, že se stanoviska stále liší. Podle předsedy Barrosa je ale jednání ve stěžejní fázi a po dnešku věří, že lze dohody dosáhnout.

V otázce energetické bezpečnosti, která je jedním z hlavních letošních témat setkání evropských politiků, se politici dohodli na další spolupráci při diverzifikaci zdrojů a zajišťování bezpečnosti dodávek. Věnovali se po delší době ale také otázkám klimatu a spolupráci při hledání alternativních zdrojů energie. K hodnocení pokroku má sloužit každoroční strategická zpráva.

Bush a jeho evropští partneři se také letmo dotkli otázky změny režimu pro deset členských států EU, jejichž občané potřebují pro cestu do USA vízum. Ke konkrétním výsledkům ale summit nedošel.

V otázce výměny studentů byla na druhou stranu podepsána konkrétní dohoda, která o dalších osm let prodlužuje a rozšiřuje stávající smlouvy o spolupráci ve vzdělání mezi EU a Spojenými státy. Cílem je, aby se výměny v příštích osmi letech zúčastnilo 6.000 osob.

Hlavními otázkami mezinárodní politiky, kterým se summit věnoval, byl podle očekávání íránský jaderný výzkum a nedávné podezřelé aktivity Severní Koreje. Prezident Bush opět zdůraznil, že jeho země nezačne vyjednávat, pokud Írán nezastaví veškeré obohacování uranu.

Americký prezident také předešel své evropské partnery a sám nadnesl otázku vězňů z Guantanáma. Na tiskové konferenci řekl, že by rád věznici co nejdříve uzavřel, ale nemůže nechat běhat po ulicích „chladnokrevné vrahy“. S rozhodnutím o uzavření věznice proto čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu.

V otázce terorismu vyzvali státníci k pochopení a spolupráci mezi Evropou a Amerikou. Podle Bushe bylo 11. září pro Evropany pouze okamžik, kdežto pro Američany naprostá změna myšlení. Kancléř Schüssel v tomto ohledu dodal, že i Evropa je terorismem ohrožena, a musí proto proti němu bojovat. Během tohoto boje si ale Evropa i Amerika musejí udržet své základní hodnoty, jako jsou právní stát, svoboda jednotlivce nebo lidská práva.