Svět má zájem o evropské potraviny, může za to jejich vysoká kvalita

Produkty evropských zemědělců míří do celého světa. Zájem je zejména o jedinečné potraviny pocházející z určitých regionů, kterým Unie uděluje speciální označení kvality. Na seznamu produktů chráněných značkou Evropské unie nechybí česká piva, špekáčky ani cibule.
označení kvality
@ Shutterstock

Ruské sankce a zákaz vývozu většiny potravin do Ruska způsobily evropským zemědělcům újmy ve výši až 5,5 miliardy eur. Evropské unii se však podařilo otevřít nové trhy, a to zejména v Asii. Hodnota vývozu zemědělských produktů se tak v loňském roce vyšplhala na rekordních 130,7 miliardy eur.

Zájem stoupá zejména o vysoce kvalitní potraviny z jižní Evropy, jako je olivový olej, víno či čerstvá zelenina. Velvyslanec EU při Světové obchodní organizaci (WTO) Marc Vanheukelen tvrdí, že za tím stojí změna stravovacích návyků střední třídy, která nyní vyžaduje kvalitní, bezpečné a výživné potraviny. „Evropa takovou poptávku velmi dobře splňuje,“ uvedl Vanheukelen.

Zvláštní zájem je o potraviny, které pocházejí z určité zeměpisné oblasti a mají jedinečné vlastnosti. Evropská unie jim uděluje takzvané chráněné zeměpisné označení. V Evropě je takových výrobků 1 402, z toho 33 pochází z Česka.

Infografika: Které země vedou v kvalitě potravin?

Evropskou značkou se chlubí pivo i cibule

České potraviny mohou od Evropské komise získat tři druhy certifikace. Chráněné označení původu se uděluje potravinám, které jsou pevně spojené s určitým regionem a využíváním místních surovin a postupů. Zástupcem je třeba Žatecký chmel či Všestarská cibule.

„Originalita Všestarské cibule spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek vitaminu B3 s absencí škodlivých látek,“ vysvětlila předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary Monika Nebeská. Cibule má podle ní jedinečné vlastnosti díky přírodním podmínkám, šetrnému pěstování, zpracování a skladování.

Nejpočetnější evropskou značkou v Česku je chráněné zeměpisné označení. Nosí ji až 23 výrobků, které jsou produkovány v určité oblasti. Nechybí mezi nimi piva z různých regionů republiky, olomoucké tvarůžky či valašský frgál.

Poslední kategorií jsou Zaručené tradiční speciality, které se nevztahují k regionu, ale k způsobu výroby či ingrediencím. V Česku se značkou chlubí špekáčky či lovecký salám.

Kvalita láká nejen spotřebitele, ale i padělatele

Kvalitní evropské potraviny jsou velmi často terčem padělatelům. Podle Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví se to týká až 9 % potravin se zeměpisným označením. Nejvíce jsou padělána vína, lihoviny a sýry, podvody tak trpí zejména Francie, Itálie, Řecko a Španělsko.

Padělky evropských potravin pocházejí zejména z Číny, která je druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem EU. Svou vinu však nese i Turecko, které je podle Europolu jedním z významných center padělatelů.

REKLAMA
REKLAMA