Hranolky budou zdravější. Unie bojuje s rakovinotvorným akrylamidem

Evropská komise chce omezit výskyt nebezpečného akrylamidu, který vzniká zejména při smažení a pečení brambor. Milovníci brambůrků a hranolek se však o své pochoutky obávat nemusí. Nařízení se bude týkat zejména výrobců potravin.
akrylamid
@ Pixabay

Smažené hranolky obsahují akrylamid, který může být zodpovědný za onemocnění rakovinou. Nebezpečnou látku lze nalézt i v dalších běžných potravinách, jako jsou sušenky, brambůrky, chléb či káva. Výrobci a restaurace by se proto měly snažit jeho výskyt omezit. Shodují se na tom zástupci zemí EU i Evropská komise.

Akrylamid vzniká při tepelném zpracování brambor, obilovin a kávových zrn, kdy spolu reagují aminokyseliny s redukujícími cukry. Bezpečnější úpravou potravin se však dá jeho přítomnost omezit. Evropská komise proto navrhla technologické postupy, které by měly výrobci potravin využívat.

„Například pro výrobu hranolků bude potřeba vybírat odrůdy brambor, které mají přirozeně nižší obsah redukujících cukrů,“ vysvětlila EurActivu mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Větší pozor by si měly dávat i fastfoody a připravovat hranolky při nižší teplotě a po delší dobu.

„Není tedy nutné se obávat, že bychom dále nemohli péct český chléb, nebo že by byla zakázána výroba a prodej hranolků,“ ujistilo redakci ministerstvo zemědělství.

Boj s akrylamidem teprve začíná

Návrh Komise již dostal souhlas od zástupců členských zemí a nyní ho projedná Rada a Evropský parlament. Nařízení by mohlo začít platit již na jaře příštího roku.

„Nové nařízení umožní nejen omezit přítomnost této karcinogenní látky, ale také pomůže zvýšit informovanost o tom, jak zabránit vzniku akrylamidu, k němuž často dochází při domácím vaření,“ uvedl eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis.

Evropská komise zároveň stanovila takzvané „benchmark“ hodnoty akrylamidu, které by neměli výrobci potravin překračovat. Nejedná se však o maximální limity, ale pouhé ukazatele toho, jak jsou opatření pro snížení obsahu akrylamidu účinná.

„Pokud budou tyto hodnoty překročeny, ještě to neznamená, že je potravina zdravotně závadná,“ uvedla Ježková. Následovat by měla kontrola, zda byla dodržena všechna opatření, která snižují možnost vzniku akrylamidu během výroby.

O nebezpečné látce se ví již patnáct let

Komise potvrzuje, že na omezení karcinogenní látky v potravinách bude pracovat i nadále a uvažuje o stanovení maximálního množství akrylamidu v některých potravinách.

Podle Evropské organizace spotřebitelů (BEUC) už tak měla učinit mnohem dříve. Závadnost akrylamidu totiž odhalili švédští výzkumníci již v roce 2002.

„Vědci nás před akrylamidem varovali již před patnácti lety. Obsah karcinogenní látky v jídlech Evropanů však zůstává téměř stejný,“ uvedla ředitelka BEUC Monique Goyensová.

Belgičané o hranolky nepřijdou

Nařízení Komise způsobilo paniku v Belgii, kde jsou hranolky tradiční pochoutkou. Místní ministr zemědělství Willy Borsus však potvrdil, že Belgičané se o své oblíbené rychlé občerstvení obávat nemusí.

Text návrhu totiž obsahuje dodatek, že potravinářské podniky musejí omezit přítomnost akrylamidu v závislosti na jejich velikosti a povaze. Malé soukromé stánky servírující hranolky do papírových pytlíků tak zřejmě postiženy nebudou.

  • František Heřman

    Standardní Blesková prasárna.

REKLAMA
REKLAMA